Набули чинності вимоги до меду

Сьогодні, 6 січня 2020 року, набули чинності Вимоги до меду, затверджені Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України №330 від 19.06.2019 року. Вимоги поширюються на маркування меду та прийняті з метою забезпечення поінформованості споживачів та запобігання введення споживача в оману.

Мед повинен відповідати таким характеристикам та критеріям складу:

  • складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;
  • колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
  • консистенція може бути рідкою, в’язкою, дуже в’язкою, щільною;
  • кристалізація - від дрібно-до крупнозернистої;
  • смак солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків;
  • аромат специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів;
  • смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини;
  • до меду, придатного для споживання людиною, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед;
  • не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

 

Злитий мед, квітковий або нектарний мед, мед поліфлорний квітковий (нектарний), падевий мед, пресований мед, центрифужний (екстрагований) мед при маркуванні дозволяється зазначати як згідно з цими термінами, так і словом «мед».

Також виділяється мед для кондитерських виробів, тобто мед, який може бути перегрітим та/або мати показник гідроксиметилфурфуролу більше ніж 40 мг/кг. Такий мед може мати сторонній смак чи запах, притаманні перегрітому меду. Мед для кондитерських виробів дозволяється використовувати як інгредієнт у харчових продуктах, які потім піддаються переробці, та у продуктах, які не підпадають під визначення «харчовий продукт».

На етикетці меду для кондитерських виробів поряд із його назвою має бути зазначено: «призначений лише для продуктів, які підлягають переробці». Якщо мед для кондитерських виробів є інгредієнтом у складі харчового продукту, у назві харчового продукту можна використовувати термін «мед», але у складі цього продукту необхідно вказати термін «мед для кондитерських виробів».

Крім того, маркування меду має містити інформацію про країну/країни походження, у якій/яких було зібрано мед.