Уведено в дію Правила ІНКОТЕРМС-2020

Із 1 січня введено в дію в новій редакції Правила ІНКОТЕРМС-2020 (міжнародні комерційні умови, комплект міжнародних правил із тлумачення найбільш широко використовуваних торговельних термінів (умов) в галузі міжнародної торгівлі).

Передбачаються наступні зміни в нових базисних умовах поставки продукції:

  1. Видалення терміну EXW (самовивіз) з правил Інкотермс
    Це буде дуже важливою зміною, оскільки умови поставки EXW використовується компаніями в багатьох країнах тільки для внутрішньої торгівлі і практично не застосовується для міжнародної торгівлі.
  2. Видалення терміну FAS (вільно уздовж борта судна)
    Умови поставки FAS (Free Alongside Ship) зараз використовується, коли товар доставляється продавцю в порт відправлення країни експортера і тому застосовується дуже рідко. При використанні базису поставки FCA товари також можуть доставлятися в порт (або док), як і при умовах поставки FAS, так як док є частиною морського порту (терміналу). З іншого боку, якщо використовується термін FAS і є затримка в прибутті судна, товар буде в доці протягом декількох днів доступний тільки покупцеві, і, навпаки, якщо судно прибуде заздалегідь, товар не буде доступний покупцеві для відправки. Фактично, умови поставки FAS використовується тільки для експорту в основному сипучих товарів (мінералів і зернових).
  3. Поділ терміну FCA (Франко перевізник) на два базису поставки
    Умова поставки FCA (Free Carrier) є найбільш часто використовуваним терміном Інкотермс (практично 40% міжнародних торгових контрактів укладається з цим правилом), оскільки він дуже гнучкий і універсальний. Основними перевагами базису FCA є – застосування будь-якого виду транспорту і використання будь-якого місця доставки товару, який знаходиться в країні продавця.
  4. Зміна умов поставок FOB і CIF для контейнерних перевезень
    Передбачається, що в нових правилах Incoterms 2020 умови поставки FOB і CIF зможуть використовуватися для транспортування контейнерів, як це було в версіях Інкотермс 2000 і попередніх версіях. Дана зміна дуже важливо для всіх учасників зовнішньоекономічної діяльності, так як приблизно 80% світової торгівлі здійснюється в контейнерному тарі.
    Крім того очікуються зміни в страхових зобов’язаннях між продавцем і покупцем на додаток до страхових інтересам при умовах поставок CIF і CIP.
  5. Новий термін в Інкотермс 2020 року – CNI (Cost and Insurance - Вартість і страхування)
    У Incoterms 2020 вводиться новий термін умови поставки – CNI, розшифровується «Cost and Insurance», перекладається «Вартість і страхування», означає, що продавець виконав поставку, коли застрахований товар розміщений в зазначеному порту відвантаження.
  6. Два нових правила в Інкотермс 2020, засновані на умовах поставки DDP
    Умови поставки DTP Інкотермс 2020 (розшифровується «Delivered at Terminal Paid», перекладається «доставка на терміналі з оплатою мита») означає, що продавець несе відповідальність за будь-які транспортні витрати з оплатою митних зборів, і доставки товарів до терміналу (порт, аеропорт або логістичний центр) в країні призначення покупця.