Маркування по-новому. Які нововведення чекають споживачів та виробників

06 липня 2019 року набрав чинності Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Відтепер інформація, яка має бути нанесена на продукти харчування поділяється на обов’язкову та інформацію, що вказується у добровільному порядку.

Для фасованих харчових продуктів обов’язковою для надання є така інформація:

  1. назва харчового продукту;
  2. перелік інгредієнтів;
  3. будь-які інгредієнти, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість;
  4. кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених Законом;
  5. кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
  6. мінімальний термін придатності або дата "вжити до";
  7. будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
  8. найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів або імпортера;
  9. країна походження або місце походження - у випадках, передбачених Законом;
  10. інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
  11. для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць - фактичний вміст спирту у напої;
  12. інформація про поживну цінність харчового продукту.

 

Також закон встановлює вимоги до розміщення такої інформації – вона повинна бути викладена державною мовою, легкодоступною для споживачів, міститися безпосередньо на упаковці або етикетці на видному місці, бути чіткою і розбірливою, не повинна приховуватися або спотворюватися іншою текстовою чи графічною інформацією.

В свою чергу, інформація про харчові продукти, що надається в добровільному порядку:

  1. не повинна вводити споживачів в оману;
  2. не повинна бути незрозумілою чи заплутаною для споживача;
  3. за потреби має базуватися на відповідних наукових даних.

 

Наприклад, до інформації в добровільному порядку відноситься маркування слова «натуральний» на харчовому продукті, зазначення інформації, пов’язаною з придатністю харчового продукту для споживання вегетаріанцями та веганцями тощо.

У цьому зв’язку посилено відповідальність за:

  1. реалізацію харчових продуктів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини:
    • штраф для юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат (125 190 грн.);
    • штраф для фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (83 460 грн.);
  2. реалізацію харчових продуктів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя та/або здоров’я людини:
    • штраф для юридичних осіб у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат (20 865 грн);
    • штраф для фізичних осіб - підприємців - у розмірі трьох мінімальних заробітних плат (12 519 грн);
  3. ненадання інформації споживачеві щодо речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість:
    • штраф для юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат (125 190 грн.);
    • штраф для фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (83 460 грн.).