06 липня 2019 року набрав чинності Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Відтепер інформація, яка має бути нанесена на продукти харчування поділяється на обов’язкову та інформацію, що вказується у добровільному порядку.
Для фасованих харчових продуктів обов’язковою для надання є така інформація:
- назва харчового продукту;
- перелік інгредієнтів;
- будь-які інгредієнти, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість;
- кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених Законом;
- кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
- мінімальний термін придатності або дата "вжити до";
- будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
- найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів або імпортера;
- країна походження або місце походження - у випадках, передбачених Законом;
- інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
- для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць - фактичний вміст спирту у напої;
- інформація про поживну цінність харчового продукту.
Також закон встановлює вимоги до розміщення такої інформації – вона повинна бути викладена державною мовою, легкодоступною для споживачів, міститися безпосередньо на упаковці або етикетці на видному місці, бути чіткою і розбірливою, не повинна приховуватися або спотворюватися іншою текстовою чи графічною інформацією.
В свою чергу, інформація про харчові продукти, що надається в добровільному порядку:
- не повинна вводити споживачів в оману;
- не повинна бути незрозумілою чи заплутаною для споживача;
- за потреби має базуватися на відповідних наукових даних.
Наприклад, до інформації в добровільному порядку відноситься маркування слова «натуральний» на харчовому продукті, зазначення інформації, пов’язаною з придатністю харчового продукту для споживання вегетаріанцями та веганцями тощо.
У цьому зв’язку посилено відповідальність за:
- реалізацію харчових продуктів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини:
- штраф для юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат (125 190 грн.);
- штраф для фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (83 460 грн.);
- реалізацію харчових продуктів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя та/або здоров’я людини:
- штраф для юридичних осіб у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат (20 865 грн);
- штраф для фізичних осіб - підприємців - у розмірі трьох мінімальних заробітних плат (12 519 грн);
- ненадання інформації споживачеві щодо речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість:
- штраф для юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат (125 190 грн.);
- штраф для фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (83 460 грн.).